måndag 23 mars 2009

Romneya coulteri


Här är en utmaning för alla odlingsglada zonknäckare. Många är de, som kallat den världens vackraste växt: Romneya coulteri, buskvallmo.

Buskvallmon är en flerårig ört, som härstammar från sydvästra Kaliforninen och nordvästra Mexiko och hör till familjen Papaveraceae, vallmoväxter. Dess naturliga habitat är varma, torra växtplatser i steniga, sluttande miljöer och uttorkade flodbäddar. Platserna är torra och varma om dagen och fuktigare och svalare om nätterna.

Den hänförande blomningen sker under högsommaren i juli-augusti. De tallriksstora blommorna är vita med gula ståndare och har en lätt skrynklad textur som silkespapper. Blommornas doft påminner om magnolians. Bladverket är silvergrönt, djupt flikigt och lite blankt läderartat. Buskvallmon kan där den trivs bli upp till 2 meter hög. De exemplar jag har sett har varit ca. 130 cm höga och nästan lika breda.

Vid odling på våra breddgrader med icke-härdigt växtmaterial är det extra noga att försöka efterlikna den naturliga växtplatsen. Den odlas på en skyddad, varm, synnerligen väldränerad plats i sol. Jorden ska vara näringsrik, så gödsla gärna med kogödsel. Enligt USDAs växtzonslista klarar buskvallmon temperaturer ner mot -17.7°C, men kanske ännu lägre i torra klimat. För säkerhets skull bör den vintertäckas. Folke Mattsson (Zetas) rekommenderar en 3-4 cm tjock frigolitskiva för ändamålet. Den har en långsam etablering och tycker inte om att flyttas, så välj växtplats med omsorg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar